ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Η πλειοψηφία των καταναλωτών, ειδικά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, αγοράζουμε προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, αφού πρώτα έχουμε προετοιμάσει λίστα. Στο τέλος, όμως, όταν φτάνουμε στο ταμείο για τον τελικό “λογαριασμό” συνήθως έχουμε ψωνίσει περισσότερα......Πώς γίνεται άραγε αυτό;

Ο πραγματικός “ένοχος” για την παραπάνω κατάσταση λέγεται μάρκετινγκ, το οποίο υποβοηθείται ασυνείδητα από την ανθρώπινη φύση.
Με τον όρο μάρκετινγκ “εννοούμε το σύνολο των ενεργειών μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, οι οποίες αποβλέπουν στην αναγνώριση των αναγκών του καταναλωτή, στην ανάπτυξη των απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών που τις ικανοποιούν και στην δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ζήτησης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιτυχείς πωλήσεις”.
Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ναοί του σύγχρονου μάρκετινγκ. Τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη όσο βρισκόμαστε στο χώρο τους. Ο στόχος; οι πελάτες-καταναλωτές να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Το πρώτο εργαλείο επίτευξης του παραπάνω στόχου είναι η μουσική. Η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το πόσο θα μείνουμε μέσα στο κατάστημα. Αν ήταν δυνατή (π.χ metal), τότε πιθανότατα οι περισσότεροι να βιαζόμασταν να τελειώσουμε τις αγορές μας γρήγορα (με εξαίρεση ίσως τους  fan του είδους). Αντίθετα, οι απαλές χαλαρωτικές μουσικές αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνουμε περισσότερο και φυσικά να ψωνίσουμε περισσότερα.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η τοποθέτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην άλλη άκρη του χώρου. Το γάλα και τα παράγωγά του αποτελούν βασική τροφή. Για να την αποκτήσουμε θα αναγκαστούμε να διασχίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος οπότε και αυξάνουν οι πιθανότητες αγοράς προϊόντων που δεν είχαμε σκεφτεί μόνο και μόνο επειδή τα είδαμε (οπτικό ερέθισμα). Ένα άλλο, που έχουμε ίσως παρατηρήσει, είναι ότι στα πλαϊνά των διαδρόμων τα προϊόντα δεν παραμένουν συνέχεια τα ίδια. Είναι οι επονομαζόμενες θέσεις προβολής οι οποίες έχουν ύψος περίπου στο ύψος του ματιού μας. Για τις συγκεκριμένες θέσεις, οι εταιρείες πληρώνουν σημαντικά ποσά μιας και σαν καταναλωτές βλέπουμε και βρίσκουμε τα προϊόντα που υπάρχουν εκεί εύκολα.
Τελικά τα σούπερ μάρκετ είναι εχθροί μας; Φυσικά και όχι. Άλλωστε, δεν μας υποχρεώνουν να αγοράσουμε χωρίς τη θέλησή μας. Απλά και εμείς από τη μεριά μας να είμαστε έξυπνοι καταναλωτές και να έχουμε επίγνωση της κατάστασης που διαδραματίζεται. Γι' αυτό σκεφτόμαστε καλά τι επιλέγουμε να αγοράσουμε και αν πραγματικά μας χρειάζεται. Τα σούπερ μάρκετ κοιτούν το συμφέρον τους αλλά και εμείς το δικό μας.....

Τσακανίκας Ηλίας -Οικονομολόγος